• Olet tässä:
  • Etusivu
  • Ammattilainen sai pätevyyden myös paperilla

Ammattilainen sai pätevyyden myös paperilla

Yrittäjä Jarkko Leskinen on erityisen tyytyväinen siihen, että ammattitutkinnon saattoi suorittaa näyttötutkintoina töiden ohessa.

– Mahtava juttu, että tutkinnon pystyi tekemään tällä tavalla, ilakoi lattianpäällystäjän ammattitutkinnon Oulun Aikuiskoulutuskeskuksessa 2015–2016 suorittanut Jarkko Leskinen.

Yrittäjänä työskentelevä Leskinen opiskeli tutkinnon siten, että hänen tekemänsä asiakastyöt toimivat näyttötutkintoina.

– Se oli hienoa joustavuutta. Soitin aina Karille (kouluttaja Kari Holappa), että nyt olisi tällainen ja tällainen työ valmiina näytettäväksi.

Leskinen uskoo, että uunituoreesta ammattitutkinnosta on hyötyä ennen kaikkea tulevien työtehtävien kanssa.

– Voin mainostaa asiakkaille, että olen ammattimies paperillakin.

Yrittäjälle sopiva opiskelutapa

Leskinen lähti opiskelemaan ammattitutkintoa pitkälti juuri sen takia, että opiskeluaikataulut saattoi rakentaa yrittäjän vaihtelevien työpäivien lomaan. Työn ja koulun yhdistäminen ei pelottanut.

– Jarkolla oli asenne kohdillaan alusta asti. Kouluttajan tehtävä oli lähinnä timantin hiontaa, kuvailee kouluttaja Kari Holappa.

Leskinen oli aiemmin opiskellut OAKK:ssa myös pintakäsittelyn perustutkinnon.

– Tämä on minulle ainoa hyvä tapa opiskella. Se, että lähtisin pelkästään istumaan penkille ja kuuntelemaan luentoa tai seuraamaan esityksiä, niin ei ei. Asiat pitää oppia käytännön kautta, hän sanoo.

Yritysidea jalostui perustutkintovaiheessa

Leskisen työuralle mahtuu monenlaista työtä jakeluauton ratista maalitehtaalle. Yrittäjäksi mies lähti kolme vuotta sitten oltuaan muutaman kuukauden työttömänä. Leskisen suonissa virtaa yrittäjäveri, sillä hänen isänsä ja veljensäkin ovat yrittäjiä. Idea omasta yrityksestä oli alkanut jalostua pintakäsittelyn perustutkinnon suorittamisen aikana.

– Yrittäjänä saa olla itsensä herra. Vaikka palkka ei tule kahden viikon välein, niin toisaalta riskinotto myös kiehtoo.

Kesällä 2013 päivänvalon näki Oulun parketti- ja laminaattiasennus. Siitä asti töitä on ollut vaihtelevasti.

– Sellaista vuoristorataa. Kesäisin pitää miettiä, kannattaako ottaa kaikki mitä tarjotaan ja palkata joku kaveriksi, vai ottaako vain ne, mitä itse ehtii varmuudella tehdä. Talvella on sitten hiljaisempaa.

Tärkeintä on tyytyväinen asiakas

Lattianasentajan työnkuva riippuu paljon työstettävästä kohteesta. Työ voi olla esimerkiksi parketin ja laminaatin asennusta tai lattian hiontaa ja lakkausta. Leskisen mukaan palkitsevaa työssä on tyytyväinen asiakas.

– Minulla on periaate, että koskaan en luovuta työmaata pois ennen kuin olemme asiakkaan kanssa yhdessä tarkistaneet työn jäljen. Työn jälki ja asiakastyytyväisyys ovat ehdottomia edellytyksiä, eikä minun ole tarvinnut vielä kertaakaan käydä jälkikäteen parsimassa.

Teksti ja kuva: Tuomo Polo