• Olet tässä:
  • Etusivu
  • Elämä heitti ympäristöammattilaisen Japanista suomalaiseen it-firmaan

Elämä heitti ympäristöammattilaisen Japanista suomalaiseen it-firmaan

Japanilainen Yuka Kato pitää suomen kielen taitoaan yllä seuraamalla mediaa ja puhumalla paljon.

 

Kun lukioikäinen Yuka Kato palasi vaihto-oppilasjakson jälkeen Oulunsalosta kotiinsa Japaniin vuosia sitten, hän ei arvannut, että myöhemmin elämä toisi hänet takaisin Suomeen.

Hän opiskeli ympäristöoikeuden kandidaatiksi Japanissa ja ympäristöhallinnon maisteriksi Englannissa. Elämä jatkui. Oma äiti ja Suomi-äiti olivat kuitenkin jatkaneet yhteydenpitoa. Kuulumisia oli vaihdettu, ja kummiperheen veli oli kasvanut mieheksi. Sitten kävi niin, että rakkaus syttyi. Kato muutti takaisin Suomeen ja meni naimisiin kesällä 2013.

Alkoi kotoutuminen. Hän pääsi kotoutumiskoulutukseen Oulun Aikuiskoulutuskeskukseen tammikuussa 2014. Lähtökohta suomen kielen opiskeluun oli helpompi, kuin monella muulla, sillä Oulussa asui yhä suomalaisia kavereita lukioajoilta.

– En silti puhunut suomea. Tiesin punaisen, mutta en keltaista.

Suomalaiskontaktit kullanarvoisia

Kotoutumiskoulutuksen aikana kielitaito kasvoi kohisten. Kaverit auttoivat opiskelussa.

– He alkoivat puhua yleiskieltä ja päättivät, että enää ei puhuta englantia.

Kato korostaakin suomalaisten kontaktien tärkeyttä kielen oppimisessa. Hän ehdottaa, että kurssille järjestettäisiin kaveripäivä, jonne kutsuttaisiin suomalaisia.

Katon kotoutumiskoulutus loppui alkuvuonna 2015, minkä jälkeen hän pääsi työkokeiluun IT-yhtiö Bittiumille. Pian hänet palkattiin yhtiöön töihin. Katon tehtävänä on tarkistaa ja tulkita eri maiden ympäristölakeja.

Vaikka yhtiön virallinen työskentelykieli on englanti, suomen kielitaidon ylläpitäminen on tärkeää, sillä kahvitauoilla ja joskus palavereissakin puhutaan suomea. Kurssin jälkeen Kato tilasikin Kalevan ja on yrittänyt puhua mahdollisimman paljon.

– Yritän myös katsoa suomalaista televisiota. Se on tärkeää, koska kahvihuoneessa puhutaan uutisista, jääkiekosta ja Vain elämää -sarjasta, Kato naurahtaa.

Kotoutumiskoulutuksessa Kato kiittää erityisesti yhteiskuntatiedon opintoja ja kouluttaja Päivikki Virsusta.

– En tiennyt, miten haen töitä, maksan veroa tai haen pankkitunnuksia. Minulla on yhä Päivikin materiaalit kotona, ja tarkistan niistä, miten asioita tehdään.