• Olet tässä:
  • Etusivu
  • Elämä palkitsee aktiivisen #osaaviaonnistujia

Elämä palkitsee aktiivisen #osaaviaonnistujia

Bakhtiar-Hassan_valmis

Bakhtiar Hassan on rakennusalan ammattilainen, joka tietää, että päästäkseen tavoitteisiinsa pitää tehdä paljon työtä. Opinnot OAKK:ssa alkoivat suomen kielen opiskelusta ja jatkuvat kohti yhä syvempää rakennusalan ammattilaisuutta.

Bakhtiar Hassan on kotoisin Irakista. Hän muutti Suomeen vuonna 2010. Ensimmäiset kuukaudet kuluivat Helsingissä, sen jälkeen Imatralla, Kotkassa ja lopulta Oulussa. Oulu on ollut Bakhtiarin koti jo yli viisi vuotta – rauhallinen kaupunki, jossa Bakhtiar viihtyy.

Irakissa Bakhtiarilla oli veljensä kanssa oma rakennusalan yritys, ja siitä jäi into hakeutua rakennusalan töihin myös Suomessa. Matka on kuitenkin pitkä ja haasteitakin on mukaan mahtunut.

– Suomen oleskelulupaa oli aluksi vaikea saada. Odotin sitä noin 2 vuotta, Bakhtiar kertoo. Hän oli itse aktiivinen ja kyseli oleskeluluvan perään. Vihdoin se myönnettiin, ja sitten alkoi koulutie. Bakhtiar haki työvoimatoimiston kautta suomen kielen koulutukseen ja haastattelun jälkeen pääsikin oppimaan kieltä. Suomea hän oli tosin oppinut vähän jo vastaanottokeskuksessa.

”Mene sinne, missä puhutaan, niin oppii väkisin!”

Bakhtiar opiskeli suomea OAKK:n kotoutumiskoulutuksessa parin kurssin verran, mutta huomasi, että kielen oppimisessa on omat haasteensa.

– Opiskelin aluksi ryhmässä, jossa iso osa puhui äidinkielenään kurdia kuten minäkin. Silloin yhteisenä kielenä koulullakin puhutaan helposti kurdia, eikä silloin suomea opi. Pyrinkin lopulta sellaiseen ryhmään, missä kaikki opiskelijat olivat eri maista. Sitten oli pakko puhua suomea. Jos haluat oppia kieltä, mene sinne, missä sitä puhutaan, niin opit väkisin!

Kieliopintojen jälkeen Bakhtiar haaveili avoimesta ammattikorkeakoulusta ja rakennusalan opinnoista. Aivan ensiksi hänet kuitenkin ohjattiin ravintola-alan työharjoittelun pariin.

– Huomasin nopeasti, että ravintola-ala ei ole minun alani. Sanoin, että haluan opiskella rakentamista, muu ei kiinnosta. Kouluttaja Merja Saartoala auttoi minua työvoimatoimiston kanssa, ja niin pääsin maahanmuuttajien avoimeen ammattiopistoon. Ryhmässämme kaikki olivat ulkomaalaisia, mutta puhuivat jo hyvin suomea. Opiskelu oli tosi hauskaa. Ensimmäisen työn teimme koululla, rakensimme sosiaalitiloja ja sähköosaston tiloja. Kempeleessä sitten rakensimme ulkovaraston.

– Heti maahanmuuttajien ammattiopiston jälkeen jatkoin OAKK:ssa rakennusalan perustutkinnon parissa. Suoritin talonrakentajan osaamisalan. Valmistuttuani pääsinkin melkein heti töihin. Työpaikkani oli Suomen kymppikiinteistö Kempeleessä. Tein kirvesmiehen töitä omakotitalotyömaalla suomalaisen työkaverin kanssa. Olin koko talven ulkotöissä. Ei talvi ole huono asia, kun sen oppii. Kovimmilla pakkasilla esimies kävi komentamassa sisätöihin tekemään esimerkiksi eristystyötä. Osaamistani kiitettiin, Bakhtiar muistelee.

bakhtiar_rakennuksella

Tuttu ala, uusia työtehtäviä

Rakennustyö on Bakhtiarin mukaan hyvin erilaista Irakissa ja Suomessa. Irakissa kaikki rakennetaan betonista. Koneita ei käytetä paljoa, koska rakentamisessa käytetään pääasiassa betonimuotteja tai valmiiksi leikattua tavaraa. Suomessa puolestaan käytetään paljon puuta. Raudoitustyöt ovat samanlaisia molemmissa maissa, ja kirvesmiehen pitääkin osata sekä raudoitustöitä että betonihommia. Lämmöneristäminen on täysin erilainen asia irakilaiseen rakentamiseen verrattuna. Työ Suomessa on muutenkin monipuolisempaa, pitää osata paljon. Opintojen ja töiden myötä Bakhtiar onkin saanut jo hyvin monenlaista rakennusalan kokemusta. Hän on asentanut ikkunoita sekä ovia, tehnyt kattohommia tai puurunkoja, rakentanut seiniä, terasseja, tehnyt sisäpuutöitä ja paljon muuta.

Halu oppia on kova. Rakennusalan perustutkinnon jälkeen Bakhtiar opiskelee parhaillaan alan ammattitutkintoa, jonka valmistumisesta puuttuu enää yksi tutkinnon osa. Irakissa Bakhtiar ei ehtinyt käydä koulua paria vuotta enempää, joten nyt jaksaa opiskella! OAKK:ssa opiskellessaan hän on oppinut myös lukemaan ja kirjoittamaan – näitä taitoja hänellä ei aiemmin ollut.

Elämässä pitää olla aktiivinen

Kaikesta näkee, että Bakhtiar on hyvin motivoitunut ja ahkera nuori mies. Aina matka kohti unelmien ammattia ei ole ollut helppo, mutta oman aktiivisuuden kautta löytää oikeat auttajat matkalleen. Bakhtiar onkin päässyt hienosti eteenpäin: Suomen kansalaisuuden hän sai vuonna 2015, on opiskellut ja saanut todistuksia sekä opinnoista että työstä, on päässyt töihin ja saanut palkkaa niin että on pystynyt hankkimaan esimerkiksi ajokortin työntekoa helpottamaan.

– Kiitän kovasti OAKK:ta ja kaikkia kouluttajia. Olette auttaneet minua paljon. Monta vuotta on vietetty yhdessä, joten nyt on vähän vaikeakin erota, Bakhtiar tuumii. Elämässä kuitenkin odottavat jo uudet haasteet.

Teksti: Heli Perkkiö Kuvat: Heli Perkkiö ja Mika Turula

#osaaviaonnistujia #ammatillinenkoulutus