• Olet tässä:
  • Etusivu
  • Euroopan mestari pärjää nuorten kanssa

Euroopan mestari pärjää nuorten kanssa

Ismon tarinakuva_pysty

Tämä mies ei ole liiemmin viihtynyt koulun penkillä. Viidenkymmenen ikävuoden tuolla puolen hän päätti kuitenkin opiskella itselleen ammatin. Siihen tarvittiin työnantajan asettama houkutin: kouluttautumalla aukeaisi vakipaikka.

Niinpä Ismo Åman suoritti Oulun Aikuiskoulutuskeskuksessa (OAKK) lasten ja nuorten erityisohjaajan ammattitutkinnon.

− Kyllä jännitti etukäteen. En ollut 40 vuoteen istunut koulussa, Ismo nauraa.

− Yllätyin positiivisesti siitä, millaista käytännönläheinen aikuisopiskelu on. Opettajatkin olivat mahtavia. Ketään opettajaa en ole koskaan halannut – ennen kuin nyt!

OAKK:n lasten ja nuorten erityisohjaajan ammattitutkintoon sisältyy lähi- ja etäopiskelua sekä työssä oppimista. Opiskelu toteutetaan henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.

Ismo kuuli koulutuksesta työpaikallaan Muhoksella Nuorten Ystävät ry:ssä.

− Työnantajakin kannusti, että käypä joku koulu. Opiskelu kesti 10 kuukautta, kesäkuussa sain paperit.

Vankien, humalaisten ja nuorison kaitsija

Ismolla oli OAKK:ssa aloittaessaan pohjalla vain kansakoulu. Tämän jälkeen hän pääsi ammattikouluun, mutta ei toivomalleen keittäjälinjalle kohti laivakokin töitä. Muurarin opinnot jäivät pian kesken, vaikka isä yritti puhua ympäri.

Tästä alkoi pitkä ja polveileva työura. Ismo on muun muassa rehkinyt karamellitehtaassa ja pyörittänyt baareja yksityisyrittäjänä. Ravintoloiden ovimiehenä viiden lapsen isä viihtyi useamman vuosikymmenen.

− Portsarin hommista on ehdottomasti ollut hyötyä nuorisotyötä ajatellen. Olen pystynyt kommunikoimaan kaikenlaisten ihmisten kanssa. Enää en uusinut järjestysmieskorttia, tuo on nuorten miesten hommaa!

Onpa kalterien takainen maailmakin tullut tutuksi.

− En tosin ollut vankina, entinen vanginvartija virnuilee.

− Lääninvankilan nuoriso-osastolla huomasin, että pärjään nuorten kanssa. Pitää voittaa nuoren luottamus, jotta saa heidät puhumaan. Ei siinä auta olla mikään suuri vanginvartija, vangitkin ovat vain ihmisiä.

Raudan rankaisua huipputasolla

Portsarin ja vanginvartijan työssä rotevalla ruumiinrakenteella voi olla ilmapiiriä rauhoittava vaikutus. Raamikkuus on eduksi Ismo Åmanin urheiluharrastuksessakin. Yli 30 vuotta voimanoston parissa viihtynyt mies voitti tänä vuonna ikäluokkansa Euroopan mestaruuden.

Voimanosto on painonnoston sukulaislaji, johon kuuluu kolme eri nostomuotoa. Yksi näistä on maastaveto, jonka maailmanennätys 55−59-vuotiaiden sarjassa on Ismon nimissä.

ME-mies painottaa mitalien ja pokaalien sijaan harrastuksen muita mieluisia puolia.

− Urheilu on rikastuttanut elämääni ja lisännyt ihmistuntemusta, sillä olen tutustunut ihmisiin ympäri maailmaa. Treenaamisesta on tullut elämäntapa. Töitäkin on mukavampi tehdä, kun on kunnossa.

Teksti: Olli Mannonen
Kuva: Juha Sarkkinen