• Olet tässä:
  • Etusivu
  • Tutkinto työn ohessa vaatii hikeä ja pitkää päivää #osaaviaonnistujia

Tutkinto työn ohessa vaatii hikeä ja pitkää päivää #osaaviaonnistujia

Sirpa-Tyni

Sirpa Tyni, osaava onnistuja, työn ohella ammattiin! Sirpan takana kasvaa Ystävyyden puu, jonka tekemiseen on jokainen Sirpan luokan lapsi osallistunut.

– Kyllä tämä on ollut välillä aivan hirveän rankkaa, toteaa ammattitutkintoa kokopäivätyön ohessa opiskellut Sirpa Tyni, kun hänen opiskelutaipaleensa Oulun Aikuiskoulutuskeskuksessa on loppusuoralla.

Koulunkäynninohjaajana työskentelevä Tyni ei kaunistele urakkaansa. Opiskeleminen työn ohessa on ollut 47-vuotiaalle, kahden pienen lapsen mummolle haastavaa. Päivät ovat olleet pitkiä ja raskaitakin. Kaikki on kuitenkin ollut sen arvoista.

– Yllättävän hyvin olen jaksanut ja olen tyytyväinen itseeni.

Tynillä on usean vuoden kokemus koulunkäynnin ohjauksesta ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaamisesta. OAKK:ssa suoritettu Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto on tuonut kuitenkin lisää varmuutta.

– Nyt tuntuu, että ajattelen asioista jotenkin eri tavalla. On tullut ammatillinen katsomus ohjata ja avustaa. Sitä myös uskaltaa avata enemmän suutaan, kun tietää on tunnustettua ammattitaitoakin selkänojana.

Opiskelumotivaatio löytyi aikuisena

Koulussa istuminen ei maistunut Tynille nuorempana. Koulutus jäi hankkimatta, vaikka useita aloitusyrityksiä oli. Kesken jäivät niin kaksi kertaa aloitettu lukio kuin pukuompelijalinjakin. Nyt työn ohessa opiskeleminen ja joustavat näyttötutkinnot palauttivat opiskelumotivaation.

– Hän on juuri niitä aikuisia, joka huolehtii oma-aloitteisesti opiskeluista, tekee kaiken kuten pitää ja on ryhmässä aktiivinen ja positiivinen, sanoo OAKK:n kouluttaja Ritva Fossi.

Tyni sanoo joutuneensa opettelemaan opiskelun käytännössä uudestaan.

– Kun pitää esimerkiksi tehdä koulutehtäviä taas kotona iltaisin. Ystävät, työkaverit ja kotiväki ovat kyllä kannustaneet minua kovasti, Tyni sanoo.

– Osaltaan vaikuttaa sekin, että nuorimmainen lapsi täytti viime vuonna 18. Olen ollut aina sellainen kanaemo neljälle lapselleni, ja nyt on enemmän aikaa itselle.

Jokainen opiskelija on huomioitu yksilönä

Tyni päätti hakea kouluun, jotta saisi tutkinnon avulla paremmat mahdollisuudet vakituiseen työpaikkaan. Sen, ja muun tulevaisuuden suhteen hän on nyt luottavainen.

Hän pitää työstään kovasti. Tiernan erityiskoulussa, Leinonpuiston yksikössä työskentelevän Tynin työpäivät täyttyvät 3–6 -luokkalaisten lasten kanssa touhuamisesta. Useilla lapsilla on oppimisvaikeuksia, ja he tarvitsevat paljon erityistä tukea. Oppimisvaikeuksien ylittämisestä löytyvät myös työn hedelmät.

– Jos lapset hoksaavat jonkin uuden asian, kommunikaatio paranee tai jos joku oppii vaikka lukemaan, niin voi vitsi, että se on palkitsevaa!

Kahtena iltana viikossa työpäivän jälkeen sekä lauantaina Tyni on mennyt OAKK:een opiskelemaan. Hänen mukaansa kaikki järjestelyt ovat sujuneet erittäin hyvin ja opiskeluryhmässä on ollut mukavaa.

– Kouluttajasta olen tykännyt aivan älyttömästi. Hän on huolehtinut, että kaikki ymmärtävät ja aina tarjonnut apua ja lisäopetusta, jos on ollut tarvetta.

Tynin mielestä OAKK:ssa on suhtauduttu opiskelijoihin mukavasti.

– Tämä on ollut ihmisläheistä opiskelua ja jokainen opiskelija on otettu huomioon tosi hyvin.

Teksti: Tuomo Polo
Kuva: Heli Perkkiö

#osaaviaonnistujia #ammatillinenkoulutus