• Olet tässä:
  • Etusivu
  • Hyvät perustukset työuralle

Hyvät perustukset työuralle

riikka_paljastuskuva_status

Työmaakoneet ovat kiinnostaneet oululaista Riikka Veijolaa pikkutytöstä asti. Kaikenlaisia ammattivaihtoehtoja ensihoitajasta uskonnonopettajaan on ehtinyt soljua mielessä, mutta lopulta maarakennusala vei voiton.

– Vielä pari vuotta sitten en kyllä olisi uskonut, että päätyisin tälle alalle! Viime elokuussa sitten aloitin opiskelut Oulun aikuiskoulutuskeskuksessa (OAKK), hän muistelee.

– Tulin pääsykokeeseen aika avoimin mielin. Mitään ennakko-odotuksia ei oikein ollut, ala oli minulle aivan uusi. Vasta pääsykokeessa ajoin ekaa kertaa maarakennuskoneella.

21-vuotias Riikka kuuluu tänä keväänä koulunsa päättäneisiin. Maarakennuskoneenkuljettajan perustutkinnon käyminen ei kestänyt vuottakaan. Lukiossa aikaa vierähti rutkasti enemmän.

– En oikeastaan edes tiedä miksi kävin lukion, käytännönläheinen nainen naurahtaa.

Ajoa ja valamista

Maarakennuskoneenkuljettajaksi opiskelu on kieltämättä kaukana lukiotyylisestä pänttäyksestä. Opintoihin kuuluu 8 kk ”koulua”, ja viimeiset pari kuukautta Riikka vietti työssäoppimassa.

Tutkinnon teoriaosuus käsitti alaan liittyvää matematiikkaa ja englantia. Muilta osin koneisiin perehtyminen tapahtui niin kuin se parhaiten tapahtuu: ajamalla ja niihin käytännössä tutustumalla.

– Meillä oli hyvin monipuolisia ajoharjoituksia, päivästä riippuen esimerkiksi auraamista tai harjaamista. Toki sitten tehtiin myös perustustöitä, Riikka kertoo.

Yhtenä opintojen kohokohtana Riikka mainitsee sokkelin valamisen omakotitaloon. Pari kuukautta kestänyt projekti opetti paljon.

– Kyseisellä työmaalla tehtiin myös kaikki omakotitalon vaatimat perustustyöt sekä jätevesijärjestelmät, lisää kouluttaja Arto Lämsä.

Työssäoppiminen työllistää

Ammattiin valmistumisen jälkeen Riikka jatkaa työssäoppimispaikassaan – ei tosin enää työssäoppimisen merkeissä.

– Koko ajan siellä puhuttiin, että jos harjoittelu menee hyvin, saan töitä. Harjoittelun lopuksi sitten kysyttiin että jäänkö, eikä ollut vaikea valita.

Tulevaisuudessa Riikan suunnitelmiin kuuluu jatkokouluttautuminen. Sitä odotellessa hän aikoo kerätä työkokemusta ja jatkaa juoksu- ja lentopalloharrastuksiaan, jotka ovat eduksi myös hyvää kuntoa vaativan työn kannalta.