• Olet tässä:
  • Etusivu
  • Insinööri vaihtoi esineet ihmisiin

Insinööri vaihtoi esineet ihmisiin

PÄÄKUVA Juha Hautamäki valmis

Diplomi-insinööri, kehitysinsinööri, projektipäällikkö, laitosasentaja. Siinä nimikkeitä, joilla Juha Hautamäkeä on vuosien varrella kutsuttu. Pian listan jatkona komeilee lähihoitaja.

Tarina alkoi siitä, kun Hautamäki joutui läpikäymään muutamat yt-neuvottelut ja ymmärsi, että ne olivat nyt arkipäivää. Hän otti irtisanomispaketin Nokialta ja alkoi miettiä, mitä voisi tehdä.

Silmään osui sosiaali- ja terveysalan peruskoulutus, jonka voisi suorittaa oppisopimuksella. Hyvinvointiluotsi-nimellä kulkeneen kokonaisuuden työnantaja oli Oulun kaupunki ja kouluttajana toimi Oulun Aikuiskoulutuskeskus (OAKK).

– Halusin uusia haasteita ja pohdin, että tämä on jotain sellaista, mitä en ole koskaan tehnyt. Ajattelin, että terveydenhoitoalalta löytyy töitä, Hautamäki sanoo.

Ja niin kansainväliset lentokentät ja tehtaat vaihtuivat hoitoon ja huolenpitoon.

Lähihoitajan työ yllätti

Lähihoitajan työn monipuolisuus yllätti Hautamäen täysin.

– Minulla oli siitä aika yksipuolinen kuva. Että hoitajat on hoitajia. Todellisuudessa lähihoitaja tekee monta erilaista työtä. Päivän aikana ihmiset ja tehtävät vaihtuvat, hän sanoo.

Monipuolisuus korostui erityisesti Oulun kaupungin ja OAKK:n oppisopimuskokonaisuudessa, jossa opiskelijoiden työpaikkoina eivät olleet sairaalat tai vanhainkodit, vaan he työskentelivät esimerkiksi asukastuvilla ja yhteisötaloissa, joista he saattoivat jalkautua lähiympäristöön. Tavoitteena oli madaltaa kaupunkilaisten kynnystä pyytää apua.

– Tehtävänä oli esimerkiksi vetää liikuntakerhoja ja läksypajoja lapsille sekä hyvinvointipäiviä ikäihmisille, kuvailee Oulun kaupungin työllisyyspalveluiden päällikkö Seija Mustonen.

Asiakkaita ei ollutkaan

Opiskelijat olivat haastavassa tilanteessa, sillä asiakas- ja yhteistyöverkostoja ei ollut valmiina. He rakensivat toimenkuvansa alusta asti itse kouluttajien ja työpaikkaohjaajien tuella sekä oppimistehtävien avulla.

– Esimerkiksi verkostoitumistehtävät avarsivat opiskelijoiden näkökulmaa siitä, kuinka laaja sosiaali- ja terveysalan kenttä on, sanoo OAKK:n sosiaali- ja terveysalan kouluttaja Anu Holappa.

Holapan mukaan uudenlainen kouluttamiskokonaisuus asetti haasteita koulutuksen järjestäjille. Ammattitaitovaatimusten ja oppimistehtävien suhdetta piti miettiä tarkkaan.

– Olimme kuitenkin innoissamme uuden kokeilemisesta.

Oppisopimuspaikka voi löytyä mistä vain

Opiskelijoiden työssäoppimispaikat olivat perinteisempiä sosiaali- ja terveysalan työpaikkoja, joten alan kenttä tuli tutuksi. Yksi huoli opiskelijoilla kuitenkin oli.

– He murehtivat, että miten he pärjäävät perinteisemmissä paikoissa, koska oppisopimuspaikat eivät olleet perinteisiä hoitoympäristöjä, sanoo työpaikkaohjaaja Markus Lepinoja.

Opiskelijat olivat kasvaneet vastuunkantoon alusta asti, ja Lepinoja tiesi, että huoli on turhaa. Hän oli oikeassa. Opiskelijat saivat hyviä kommentteja erityisesti asiakastilanteista ja asenteesta.

– On tullut palautetta, että opiskelijat ovat saaneet jopa parempia valmiuksia kuin niin sanotulla perinteisellä puolella. Koulutusyhteistyö toimi erinomaisesti, sanoo työllisyyspalveluiden päällikkö Seija Mustonen.

– Tämä on osoitus siitä, että oppisopimus- tai työpaikan ei aina tarvitse olla se perinteisin. Sosiaali- ja terveysalalla on hyvin monenlaisia toimijoita, sanoo kouluttaja Anu Holappa.

Ihmiset ovat ammatin suola

Juha Hautamäki pitää uudessa ammatissaan ennen kaikkea ihmiskontakteista.

– Esimerkiksi vanhuksille on iso asia, kun hoitaja tulee käymään ja huomioi. Siinä kuunnellaan, jututetaan ja autetaan ihan rauhassa, hän sanoo.

Samoissa tilanteissa tulevat myös ammatin palkinnot.

– Kun näkee hymyn ja kuulee ystävälliset sanat.

Hautamäki sanoo oppineensa lähihoitajakoulutuksessa ennen kaikkea ihmisten kohtaamista ja kuuntelemista. Arvostus lähihoitajan työtä kohtaan on kasvanut, samalla kun ymmärrys ammatin vaativuudesta ja vastuusta on lisääntynyt.

– Siinä kantaa vastuun ei vain omasta, vaan kaikkien muidenkin terveydestä.