• Olet tässä:
  • Etusivu
  • Kansainvälinen liikkuvuusjakso tarjoaa työkokemusta ulkomailta

Kansainvälinen liikkuvuusjakso tarjoaa työkokemusta ulkomailta

case_lontoo1

Se oli aivan tavallinen koulupäivä ja Eikan (hotelli- ja ravintola-alan koulutuspäällikkö Eino Ervasti) pitämä infotunti, jolla puheeksi tuli kansainvälinen toiminta. Olin alkuvuodesta 2014 suorittanut avoimen ammattiopiston puolella ensimmäisen tutkinnon osan hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnosta, joten minulla oli koko tuleva syksy aikaa tehdä opintoja hyvin vapaasti, oman aikatauluni mukaan. Tykkään olla reissussa ja ulkomailla ja totesin, että tässähän on loistava sauma lähteä liikkuvuusjaksolle ulkomaille! Kävin juttelemassa lisää Eikan kanssa ja siitä se asia sitten lähti etenemään. Sattumalta kihlattuni oli niin ikään lähdössä samaan aikaan ulkomaan harjoitteluun. Hänellä oli jo paikka valmiina Lontoossa, joten Lontoosta tuli minunkin kohteeni.

Laitoin kymmeniä sähköposteja eri puolille kaupunkia kysellen sopivaa työssä oppimispaikkaa. Vihdoin Lontoon merimieskirkolta tärppäsi! Asiat loksahtivat kohdilleen. Lähtö kirkastui, eikä enää tarvinnut kuin paperihommat hoitaa kuntoon Suomessa ja lähteä matkaan.

Lontoon merimieskirkolla oli oma leipuri/kokki, joka johti keittiötoimintaa. Kun aloitin liikkuvuusjaksoni, teimme työnjaon: minä sain keskittyä ruoanlaittoon, leipuri jatkoi omalla osaamisalallaan. Vastuiden jakaminen oli helppoa, kun paikan päällä näki käytössä olevat tilat ja sai kuulla asiakasmääristä.

Oma bravuuri listalle Lontoossa

Noin 80 % merimieskirkon ravintolan asiakkaista oli Lontoossa asuvia suomalaisia. Kirkon yhteydessä oli pieni ravintola, jonka aamupalasta huolehdimme myös. Ravintolan ruokalistaa oli jo hieman suunniteltu etukäteen. Menun tuli sisältää välillä suomalaisempaa ruokaa kuten makaronilaatikkoa, mutta sain lisätä tarjontaani myös oman bravurini, joka on aivan tyrmäävän herkullinen chili con carne. Se menikin kaupaksi todella hyvin. Asiakkaissa oli myös kasvissyöjiä, jotka tuli huomioida – siihen sopi hyvin esimerkiksi chili sin carne, oman chilini lihaton versio.

Marraskuun toiseksi viimeisellä viikolla oli joulumyyjäisten aika. Viiden päivän aikana ravintolassa kävi yhteensä noin 9000 asiakasta! Suomi-teema jatkui poronkäristyksellä ja perunamuusilla, karjalanpiirakoilla ja savulohiruisleivällä. Käytin omaa osaamistani muun muassa graavaamalla lohen itse ja tekemällä annoksista koristeellisia. Aiempina myyjäisvuosina oli pidetty kirjaa ruokien menekistä, ja esimerkiksi lohileipien menekin ero verrattuna viime vuoteen oli huima: myimme yli 100 leipää päivässä, kun aiemmin oli mennyt vain kymmeniä. Teimme toki kovaa markkinointityötä, varsinkin myyjäisviikon alla. Sana leviää etenkin sosiaalisen median kautta ja internet-sivujen välityksillä. Lontoossa myös Ruotsilla ja Norjalla on omat merimieskirkkonsa, ja pohjoismaat tekevätkin tiivistä yhteistyötä.

Liian lyhyt aika

Opiskeluni ulkomailla kesti melko lailla kuukauden. Aika oli aivan liian lyhyt. Lontoo on hyvin valloittava kaupunki. Päivät menivät todella nopeasti: 8 tuntia keittiöllä ja vapaa-aika yhtä hulinalla. Merimieskirkon suomalaisesta henkilökunnasta suurin osa oli assistentteja, joilla on lyhyet sopimukset. He olivat suurin piirtein samanikäisiä kanssamme, joten vietimmekin paljon aikaa yhdessä. Ensimmäiset kaksi viikkoa asuimme erään hostellin ryhmähuoneessa, jossa tutustuimme uusiin ihmisiin. Mieleenpainuvin oli intialainen tyttö, joka oli aiemmin opiskellut kolme vuotta yliopistossa Lontoon lähellä. Hänen kanssaan meillä oli hyvin samanlaiset ajatukset ja harrastukset. Pidämmekin yhä tiiviisti yhteyttä.

Opiskeluni kannalta tärkein ulkomaan jakson anti on ehdottomasti se, että sain ottaa niin paljon vastuuta. En mennyt oppipojaksi, vaan ravintolassa luotettiin siihen alan opiskelijan osaamiseen. Sain tehdä oikeita töitä. Tämä toi itsevarmuutta, joka kantaa edelleen. Kukaan ei ollut kertomassa paljonko ruokaa millekin asiakasmäärälle tarvitaan, joten kulutukset oli laskettava itse. Kun ravintolassa huomattiin, että se toimii, minua pyydettiin tekemään laskelmia myös tulevia joulumyyjäisiä varten. Oli hienoa huomata kehittyvänsä tälläkin saralla – tärkeä asia ammatin kannalta! Viimeisin työssäoppimisjaksoni Suomessa loppui juuri ennen pääsiäistä, eikä vastuu tuntunut niin hurjalta kun tiesin jo etukäteen mitä odottaa.

Suomen hygieniasäädökset poikkesivat

Keittiöt ja ehkä myös hygieniasäädökset ovat erilaisia Suomessa ja ulkomailla, muuten ei ole kovin suuria eroja. Iso-Britanniassa kiinnitetään ehkä vähemmän huomiota erikoisruokavalioihin (gluteenittomat, laktoosittomat ym.) kuin Suomessa, se on selkeä ero. Lontoossa tehdään ilmeisesti useissa paikoissa myös suomalaista pidempää työpäivää, mutta meidän työpäivämme oli aika lailla samanpituinen kuin Suomessakin. Jouluviikko toki oli myyjäisten takia poikkeus, päivät venyivät helposti 10–12 tuntiin.

Tulevaa työuraani ajatellen kielitaito on ehdottomasti suuri vahvuus. Toisaalta huomasin, kuinka hyvällä tasolla jo olen, mutta kielitaito toki myös kasvoi. Kiireisen Lontoon myyjäisviikon tunnelmat ovat hyvin samankaltaiset kuin Lapin turistisesongin aikana, joten voisin joskus hyvinkin kuvitella työskenteleväni jonkin aikaa Lapissa. Oma itsevarmuus kasvaa kun lähtee kauas, pääsee vastuullisiin tehtäviin ja huomaa pärjäävänsä. Myös paineensietokyky ja taito ylläpitää aikatauluja kasvavat.

Neuvonkin kaikkia liikkuvuusjaksosta kiinnostuneita ottamaan ehdottomasti omat haaveet lähimmän opettajan kanssa puheeksi! Jos suinkin on hyvä sauma opinnoissa ja elämässä, niin kyllä kannattaa lähteä. On hieno kokemus käydä ulkomailla ja tutustua muiden maiden työkulttuureihin. Vapaa-aikaakin toki jäi, mikä sekin on hyödyksi opintojen kannalta. Itse pääsin näkemään myös Lontoon pubikulttuuria, johon ruokakulttuuri liittyy vahvasti. Uusi kulttuuri, uusi maa, uudet ihmiset ylipäätään – kokemus, joka jää mieleen lopuksi ikää. Rohkeasti vaan nokka kohti uusia seikkailuja!

Teksti: Heli Perkkiö

Kuvat: Samuli Laine

Kiinnostuitko ravintola-alan koulutuksesta, oletko 20–29 -vuotias vailla peruskoulun jälkeistä tutkintoa? Hae opiskelemaan hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkintoon. Lue lisää koulutuksesta ja innostavista kouluttajista!