• Olet tässä:
  • Etusivu
  • Mestarikokin jalanjäljillä

Mestarikokin jalanjäljillä

vaihtopenkiltä pelikentälle Sari Tervonen valmis

Yhdestä unelmasta tuli totta, kun Sari Tervonen pääsi opiskelemaan kokiksi Oulun Aikuiskoulutuskeskukseen (OAKK) hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkintoon lokakuussa 2015. Yleensä unelmien eteen pitää työskennellä tovi jos toinenkin, ennen kuin ne muuttuvat todeksi – niin tässäkin tapauksessa.

Leipuriksi lukion jälkeen valmistunut Tervonen oli hakenut OAKK:een kokkilinjalle kolme kertaa, mutta ovet olivat pysyneet säpissä. Tervosen onneksi monen muunkin lahjakkaan tie oli pysähtynyt valintahaastatteluun työkokemuksen puutteen tai jonkin muun syyn takia.

OAKK:n ravintola-alan kouluttaja Eino Ervasti oli huomannut hakijoiden pyrkivän intohimoisesti sisään kerta toisensa jälkeen ja nähnyt hakijoissa piilevän potentiaalin. Syntyi idea Vaihtopenkiltä pelikentälle -koulutuksesta.

– Koulutuksen tavoitteena oli antaa lisäpotkua helmille ja tehdä hotelli-, ravintola- ja cateringalaa tutuksi heille, jotka sitä vielä harkitsevat, Ervasti sanoo.

Hakijoita koulutukseen oli noin 80, joista 12 valittiin. Yksi heistä oli Sari Tervonen.

Ylistävää palautetta

Vaihtopenkiltä pelikentälle -koulutus sisälsi niin teoriaa kuin käytännön harjoitteluakin. Tervosen mukaan erityisen tärkeää oli se, että opiskelijat käsiteltiin yksilöinä eikä laitettu samaan nippuun.

– Saimme mennä omaan tahtiin. Esimerkiksi minä suoritin matematiikan vähän nopeammin, mutta pyysin enemmän aikaa keittiössä, koska minulla ei ollut kokemusta sieltä, Tervonen sanoo.

Opiskelijat tutustuivat koulutuksen aikana hotelli-, ravintola- ja cateringalaan monipuolisesti ja suorittivat koulutuksen aikana tutkinnon osan. Tavoitteena ei vielä ollut suorittaa koko tutkintoa. Alan henkilöstöpalveluyritykset kävivät esittäytymässä opiskelijoille, ja osa opiskelijoista työllistyikin koulutuksen jälkeen yritysten palkkalistoille.

Kaikki eivät jatkaneet alalla koulutuksen jälkeen.

– Sekin oli tärkeä tulos. On hyvä, että opiskelija voi huomata, että tämä ala onkin väärä. Esimerkiksi yksi opiskelija, jolla oli myyjän ammattitutkinto, antoi palautetta, että oli hieno koulutus, josta sai lisäarvoa, mutta hän nyt kuitenkin miettii vielä sitä myyntipuolta, Ervasti sanoo.

Eino Ervastin ja Kirsi-Maaria Rantasen luotsaama Vaihtopenkiltä pelikentälle -koulutus sai osallistujiltaan ylistävää palautetta ja Opal-palautteiden keskiarvoksi muodostui huima 4.8, kun arviointiasteikon paras arvosana on 5.

Lopulta kuusi opiskelijaa jatkoi opintojaan hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkintoon. Yksi heistä oli Sari Tervonen.

Makumaailma avartui

Tervonen kiinnostui kokin ammatista katsottuaan televisiosta Master Chef -kokkiohjelmaa.

Siinä hän ihastui ennen kaikkea huippukokkien hämmästyttäviin ruoanlaittoideoihin.

– Esimerkiksi brittiläinen Marco Pierre White on nero. Hänellä on aina joku pieni juju, miten arkipäiväisistä aineksista voi tehdä erikoista, Tervonen ihastelee.

Hän ajatteli, että kokin ammatti olisi myös luontevaa jatkoa hänen leipuritaustalleen. Tervonen on innostunut erityisesti jälkiruoista ja haluaisikin erikoistua jälkiruokakokiksi. Hän arvioi, että ammatti ei kuitenkaan ole kovin suosittu Suomessa.

Siispä katse on käännettävä kauemmas. Tervonen suunnitteleekin myöhemmin etsivänsä töitä myös ulkomailta, missä näkisi erilaisia tekemisen tapoja.

– Esimerkiksi Englannissa on useita huippuravintoloita ja monta mahtavaa kokkia töissä. Myös keittiöissä vallitseva hierarkia ja kunnioitus pääkokkeja kohtaan on kiinnostavaa, hän pohtii.

Toisaalta Tervosta kiehtoo aasialainen keittiö ja etenkin sen pikkutarkat jälkiruoka-asetelmat.

Ensin pitää kuitenkin opiskella.

– Kokin ammatin suola on, kun oppii uutta. Aiemmin minulla oli rajoittunut makumaailma. En esimerkiksi tiennyt, miltä bataatti maistuu. Olin syönyt vain perussuomalaista pottua ja maustanut ruokia suolalla ja pippurilla. Nyt olen oppinut käyttämään mausteita ja yhdistelemään erilaisia makuja. Kun joku sitten sanoo, että olet kehittynyt, se tuntuu hyvältä.

Teksti ja kuva: Tuomo Polo