• Olet tässä:
  • Etusivu
  • Pöly hälveni hieromalla

Pöly hälveni hieromalla

Lotta Karttunen opiskelijatarina

19-vuotias Lotta Karttunen oli hankalassa tilanteessa. Suunnitelmat tulevaisuudesta rakennusalalla, kenties arkkitehtinä, olivat juuri luhistuneet, sillä Lotalla todettiin vaikea rakennuspölyallergia. Opiskelu ammattikoulun rakennuspuolella sai jäädä kahden vuoden jälkeen.

— En aluksi tiennyt mitä tekisin. Harmitti joka kerta, kun kävelin rakennustyömaiden ohi. Olen kuitenkin aina ollut kiinnostunut monista asioista ja luotin siihen, että sopiva ala löytyy.

Ratkaisuksi osoittautui Kalevasta silmään osunut Oulun Aikuiskoulutuskeskuksen (OAKK) ilmoitus, jossa kerrottiin hierojaklinikan koulutuksesta. Lotta luki netistä lisätietoja ja päätti ilmoittautua noin vuoden kestävään koulutukseen, jonka lopputulemana käteen ojennetaan hierojan ammattitutkinnon paperit.

Hän kiittelee vuolaasti OAKK:n hierojaklinikan kouluttajien ammattitaitoa: aina on saanut sen minkä tarvitsee. Koulutus on tarjonnut enemmänkin kuin mitä hän odotti.

— Opintojen monipuolisuus ja laajuus on yllättänyt positiivisesti. Hierojasta tulee mieleen monesti vain hieronta, mutta toimeen kuuluu yleensäkin liikunnan ja terveydenhoidon osaamista. Opintojen myötä olen oppinut ymmärtämään vähän kaikenlaista hyvinvointiin liittyvää.

Aikuisten asioita

Oulun Aikuiskoulutuskeskus tarjoaa nimensä mukaisesti koulutusta kaiken ikäisille aikuisille. Tämän Lottakin huomasi. Alle parikymppisenä hän oli ryhmänsä nuorin, kun varttuneimmalle opiskelukaverille ikää oli kertynyt päälle puolen vuosisadan.

Monenlaiset taustat ja ikäerot eivät kuitenkaan haitanneet luokkalaisten keskinäistä toimeentuloa – päinvastoin.

— Luokasta muotoutui tiivis porukka ja yhteishenki oli älyttömän hyvä, Lotta kertoo.

Palloa ja kiekkoa

Hierojan taidoista ja tiedoista on ollut hyötyä Lotalle siviilielämässäkin. Nuoren oululaisnaisen harrastuksiin kuuluu jos jonkinlaista urheilulajia, joissa kolhuilta ja muljahduksilta ei vältytä.

— Harrastan lentopalloa ja jalkapalloa, mahdollisuuksien mukaan myös jääkiekkoa ja sählyä. Hierojakoulutus auttaa, jos esimerkiksi nilkka on vääntynyt. Tiedän, mitä ei ainakaan kannata tehdä! Aiemmin en ollut oikein kiinnittänyt huomiota lämmittelyyn ja venyttelyyn, mutta nyt tiedostan paremmin niidenkin merkityksen.

Liikuntaharrastustensa kautta hierojan koulutuksesta kiinnostuneelle Lotalle ala on tuntunut koko ajan enemmän omalta. Toiveissa siintävät jo jatko-opinnot ja ammattiosaamisen syventäminen.

— Niiden ohella voisin sivutoimisesti tehdä hierojan hommia, hän täsmentää suunnitelmiaan.

Teksti: Olli Mannonen
Kuva: Elina Aronen-Raappana