Cxense Display

Hybridilämmitystekniikka

Tavoitteet

Hankkeen päätavoite on sähköisen talotekniikan hyödyntäminen kiinteistöjen energiakulutuksen hallinnassa ja varsinkin hybridilämmitykseen liittyvän osaamisen ja tiedon hankinta. Hybridilämmityksellä tässä tarkoitetaan kiinteistön lämmittämistä samanaikaisesti eri lämmitysmuodolla, kuten hake-, pilke- ja halkokattilat, kaukolämpö, maakaasu, maalämpö, pellettilämmitys, poistoilmalämpöpumppu, ilma-/vesilämpöpumppu, sähkövaraajat ja -kattilat, öljylämmitys, aurinkolämmitys sekä erilaiset hybridivaraajat.

Tärkeä tavoite on myös KNX-oppimisympäristön kehittäminen sähköisen talotekniikan opetuksessa; kuten KNX-järjestelmän käyttö kiinteistössä seuraaviin ohjauksiin; valaistuksen-, ovien-, ikkunoiden-, porttien-, hälytysjärjestelmän-, sälekaihtimien-, aurinkosuojien-, markiisien-, lämmityksen-, ilmastoinnin-, jääkaapin-, pakastimen-, hissin ohjaukseen sekä niiden tilojen ilmaisuun. KNX – järjestelmää voidaan käyttää myös nestepintojen arvojen seurantaa ja vuotoilmaisuun sekä kaasun-, öljyn-, sähkön- ja vedenkulutuksen seurantaan.

Oulussa Hiukkavaaran Kivikkokankaalle rakennetaan RESCA (Renewable Energy in City Areas) pilottialue, jossa yrityksillä on mahdollisuus kokeilla ja vertailla eri uusiutuvia energialähteitä pientaloissa. Oulun Aikuiskoulutuskeskuksen LVI- ja sähköala ovat mukana tässä mainitussa hankkeessa eri toimijoiden kautta; Härmä Air Valmispiiput, Oulun rakennusvalvontavirasto ja Ouman Oy. Hankkeen edetessä mukaan saadaan uusia yhteistyökumppaneita yrityksistä ja oppilaitoksista.

TYKE-hankkeen toiminta-aika vuoden2014 loppuun.

Hankkeen rahoitus: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy

Yhteystiedot: Ari Kampman, p. 044 703 7748, ari.kampman(a)oakk.fi