• Olet tässä:
  • Etusivu
  • Senior Personal Trainer välittää asiakkaalleen elämäniloa ja voimaa

Senior Personal Trainer välittää asiakkaalleen elämäniloa ja voimaa

Heli-Puupera_venytys

“Olin elämässäni tilanteessa, jossa mietin mitä kaikkea minulle vielä olisikaan tarjolla. Takanani on oma kokonaisvaltainen kuntoutumistarinani, jonka myötä olen löytänyt itseni, uusia puolia osaamisestani, elämäniloa ja voimaa. Näitä asioita voin välittää tuleville asiakkailleni Senior Personal Trainerina. Tämä ihan uusi koulutus sopii minusta juuri tähän aikaan.”

Näin kertoo Heli Puuperä, sisätautikirurginen sairaanhoitaja/diakonissa sekä viriketoiminnanohjaaja-artesaani, jolla on takanaan yli 20 vuotta diakoniatyötä viimeisimpänä vastuualueena vanhustyö. Heli on tuleva Senior Personal Trainer: ikääntyvien ihmisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja toimintakyvyn ylläpitämisen ammattilainen. Oulun Aikuiskoulutuskeskuksessa syksyllä 2017 alkanut koulutus on ensimmäinen laatuaan koko Suomessa. Koulutus on tervetullut lisä yhdistettäväksi hyvin erilaisiin vanhuksille tarjottaviin palveluihin, yksityiselle tai julkiselle sektorille – juuri tähän aikaan sopiva.

Teoriasta käytäntöön

Senior Personal Trainer -opintoja on joka toinen tai kolmas viikko, jolloin opiskellaan kahtena arki-iltana ja yhtenä lauantaina. Monipuolinen koulutusohjelma sisältää hyvinvointiin vaikuttavia kokonaisuuksia ravinnosta liikkumiseen, sovellettuna nimenomaan ikääntymisen tuomiin erityistarpeisiin. Jokaisella opiskelijalla on koko koulutuksen ajan opiskelukaverinaan Oma Seniori, jonka kanssa opittua työstetään lähiopiskelujaksojen välissä. Yhdessä Oma Seniorin kanssa laaditaan hyvinvointiohjelma, jota käydään läpi opintojen ajan. Ohjelman eteneminen raportoidaan kouluttajalle. Kukin opiskelija huolehtii raportoinnista itselleen toimivalla tavalla. “Ruutupaperillakin pärjää, mutta itse olen opetellut hyödyntämään raportoinnissa pilvipalveluita. Opintojen aluksi perustimme watsapp-ryhmän, jossa keskustelut jatkuvat. Samalla oppii myös näitä työkaluja ja osaa ajatella mitä haasteita ne ikääntyvien elämään tuovat”, pohtii Heli.

Oma Seniorin lisäksi opiskelijat työskentelevät case-asiakkaiden kanssa, joita otetaan yleensä pari- tai ryhmätöinä. Tulossa on myös ohjatun liikkumisen järjestämistä hoivakodille.

Mahdollisuus saada ihmiset elämään!

Heli uskoo, että Senior Personal Trainereille on tarvetta niin kotona kuin laitoksissakin asuvien vanhusten parissa. “Ihminen monesti käpristyy liian pieniin ympyröihin ja tyytyy liian vähään. Rahaa menee lääkkeisiin, asumiseen ja palveluihin, mutta ne eivät aina tuo hyvää oloa. Elinpiiri supistuu. Tässä työssä olisi mahdollisuus saada ihmiset elämään ja olemaan tyytyväisiä! Aloitetaan vanhuksen kanssa pienestä, niin elämään tulee iloa ja lopulta haluakin lähteä liikkeelle. Jos liikkumaan lähteminen on hankalaa, kotonakin voi vaikka jumpata, kunhan vaan on se kaveri, joka nykäisee liikkeelle”, Heli pohtii. Hän näkee Senior Personal Trainerin voivan tukea myös vanhuksen luona käyviä hoitajia, omaisia ja ystäviä, jotka eivät ehkä aina uskalla tai huomaa, mitä vanhuksen kanssa voisi yhdessä tehdä. “Jos vaikka mumma on niin hauras, että omaista pelottaa rohkaista häntä liikkumaan, voitaisiin yhdessä katsoa mitä Senior Personal Trainerin kanssa on tehty.”

Helin mukaan mieleisen yhteisen tekemisen löytyminen lähtee asiakkaan kuuntelusta. Puheesta sitten poimitaan ne ideat, joita voitaisiin yhdessä tehdä. ”Oman Seniorini kanssa tehtiin treffit ravintolaan, jossa käytiin läpi terveelliseen ruokavalioon liittyviä asioita ja pohdittiin mitä syötiin. Seuraavat treffit ajattelin ehdottaa kuntosalille.” Tekemisen ei toisaalta tarvitse olla ihmeellistä, vaan omasta kodistakin löytää kuntoa kohottavia asioita arjessa tehtäväksi. Esimerkiksi esineiden poimiminen alahyllyltä tai lattianrajasta antaa liikettä nivelille ja haastaa harjoittamaan tasapainoa. Turvallinen tekeminen toki pitää muistaa. “Ihan syyhyttää päästä tekemään itse ja huomata, mitä mahdollisuuksia tutusta elinpiiristä löytyykään!”, Heli iloitsee.

Aikaa ihmisen kohtaamiseen

Opintojen aloittaminen tuntui Helistä luontevalta jatkumolta aiempaan työhön ja koulutukseen. Opiskelijakollegoissa on lähihoitajia, fysioterapeutteja, sairaanhoitajia, hierojaopiskelijoita, jo eläkkeellä olevia – hyvin moninainen ammatillinen joukko, joita yhdistää aito halu kohdata ihminen. Juuri halua ja aikaa ihmisen kohtaamiseen Senior Personal Trainer Helin mielestä tarvitseekin. Työtä tehdään kappaleen matkaa asiakkaan rinnalla kulkien. Päättäjille lähtee toive siitä, että kohtaamiselle järjestettäisiin myös aikaa. Työn aikatauluista ei saisi rakentaa niin kiireisiä, että vanhusta ei ehdi kohdata.

Opiskelu on ihanaa aikaa!

Heli nauttii opiskelusta. Nyt saa tietoa, saa pohtia, saa miettiä ja suunnitella tulevaa, verkostoitua opiskelijakavereiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa! On hieno mahdollisuus saada viedä omaa elämänkokemusta sekä uutta tietoa eteenpäin pystyäkseen auttamaan ihmisiä. Heli näkee opintojen tuovan mahdollisuuden työllistyä tulevaisuudessa hänelle tärkeässä ihmisläheisessä työssä, uudenlaisia asioita painottaen. Suunnitelmissa on oman yrityksen perustaminen.

OAKK:ssa alkaa marraskuussa seuraava Senior Personal Trainer -toteutus, johon ensimmäisestä poiketen sisältyy erillinen anatomian opintokokonaisuus. Näin mukaan pääsevät nekin, joilta aiempi alan oppi tai kokemus puuttuu. Heli rohkaiseekin avoimin mielin mukaan opiskelemaan. “Jos olet ajatellut, että olisiko minusta tuohon, niin olet samalla jo ajatellut, että kyllä minusta on. Usko ja luota siihen tunteeseen. Senior Personal Trainer -koulutus soveltuu jokaiselle, jolla on aito halu työskennellä ihmisten kanssa. Olla rinnallakulkija. Se rinnalla kulkeminen on minusta meidän ihmisten tehtävä maapallolla. Ei me ilman toista ihmistä täällä pärjätä.”

Jos Senior Personal Trainer -koulutus olisi myös sinun juttusi, lue lisää ja hae heti!

Teksti ja kuva: Heli Perkkiö