• Olet tässä:
  • Etusivu
  • Teatterin sähkömies hitsaa ja laulaa

Teatterin sähkömies hitsaa ja laulaa

PIC9892-e1395042212316

Jos tapaa ihmisen, jonka sukunimi koostuu suurelta osin i-kirjaimista, saattaa herätä vieno epäilys hänen kotipaikkakunnastaan.

Ja kyllä. Jani Iivari, 38, on iiläinen.

Elektroniikka-asentajan tutkinnon aikoinaan suorittanut Jani oli jäänyt työttömäksi, ja jatkosuunnitelmat mietityttivät.

– Tuli haettua töitä ja oli mielessä, että pitäisikö kouluttautua tai vaihtaa alaa. Aiemmin olin myymässä elektroniikkakomponentteja, mutta niitä töitä ei oikein enää ollut.

Ratkaisuksi osoittautui sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto Oulun aikuiskoulutuskeskuksessa (OAKK). Opiskelua kesti noin 1,5 vuotta.

– Pitkästä aikaa lähdin koulun penkille, niin vähän mietin että miten tässä käy, mutta ihan mukavasti se sujui. Meillä oli hyvä porukka, opiskeluaika meni ihan siivillä.

Harjoittelusta vakituiseksi

OAKK:n koulutus osoittautui Janille mieluisaksi. Alan luonteen vuoksi opiskelu oli hyvin käytännönläheistä. Teoriaopintoihin kuuluivat lähinnä työturvallisuusasiat.

– Kirjoja lukemalla ei opi kasaamaan sähkökaappeja, hän tiivistää.

– Opetus oli sellaista, että alkuun annettiin vähän perustietoa ja sitten ruvettiin heti käytännössä tekemään. Se oli hyväkin, sillä työparin kanssa pähkäillessä oppi paremmin kuin jos kouluttaja olisi ollut koko ajan vieressä. Ongelmakohtiin sai kyllä vinkkejä, muttei ihan loppuun asti.

Opiskeluun kuuluva harjoittelu tuotti Janille positiivisia seuraamuksia. Hän työllistyi vakituisesti jo opintojen aikana harjoittelupaikkaansa, Oulun kaupunginteatterin huoltomestarin virkaan.

– Työhöni kuuluu näyttämötekniikan kunnossapito ja oikeastaan kaikkea muutakin. Purettiin juuri Kauppamatkustajan kuolema -näytelmän lavastusta. Se oli 2-kerroksinen talon runko, siihen asentelin sähköjä. Lisäksi olen hitsannut runkoja ja tehnyt maalaushommia.

Jani painottaa vielä, että toimenkuvaan sisältyy oikeita sähkötöitäkin. Hän on muun muassa laittanut uusiksi kaupunginteatterin väestönsuojan valaistuksen.

Aktiivinen rocktoimihenkilö

Teatterin huoltomestarilla ei itsellään ole näyttelijätaustaa, mutta muunlaista esiintymiskokemusta kyllä löytyy.

– Musiikkiharrastuksen myötä olen ollut lavalla bändin kanssa. Nykyään bändikuviot pyörii lähinnä treenipuolella, laulajan tonttia yhtyeessään hallinnoiva Jani taustoittaa.

– Olen lisäksi järjestänyt Iissä jami-iltoja, joissa on soittanut 3–4 bändiä ja olemme olleet oman bändini kanssa housebändinä.

Teksti: Olli Mannonen
Kuva: Juha Sarkkinen

Kiinnostuitko sähköasentajan työstä? Opiskele ammatti oppisopimuksella joustavasti työn ohessa! Hae koulutukseen tästä.