• Olet tässä:
  • Etusivu
  • Työttömyys viitoitti uudelle uralle

Työttömyys viitoitti uudelle uralle

Anne Karvonen opiskelijatarina

 

Työttömäksi jääminen on merkittävä käänne, joka saattaa aurata elämän latua aivan uutta suuntaa kohti. 35-vuotiaan Anne Karvosen tapauksessa työttömyys johti lisäkoulutuksen hankkimiseen.

Tuotantotalouden insinööriksi aiemmin valmistunut nainen toimi opettajana Oulun seudun ammattioppilaitoksen Kempeleen yksikössä ennen työttömyyttä.

— Minulle tärkeintä oli, ettei uusi koulutus ole pitkä — insinööriopinnot kestivät kuitenkin sen neljä vuotta.

Oulun Aikuiskoulutuskeskuksen (OAKK) lehti-ilmoitus kiinnitti Annen huomion. Hän päätti hakea opiskelemaan puolentoista vuoden mittaista myynnin ammattitutkintoa.

— Mietin mitä tykkään tehdä ja ajattelin, että on paljon myyntityötä tekeviä insinöörejä. Esimerkiksi konepuolen voisin yhdistää myyntitöihin.

Ei mitään huuhaata

Opiskelun käytännönläheisyys tuli mukavana yllätyksenä.

— En tiennyt, että tutkintoon kuuluu näin paljon työharjoittelua. Olin itse harjoittelussa Seppälässä ja pääsin sinne palkkatöihin.

Teoriatunnitkin Anne on kokenut tarkoituksenmukaisiksi.

— Tunneilla on oikeasti asiaa, ei mitään huuhaata. Teoria vastaa käytäntöä tosi paljon, töissä on tullut vastaavia tilanteita.

— Olen oppinut paljon tunneilla käydyistä keskusteluista. Onneksi opettajat antavat käydä niitä! Opiskelu ei ole ollut liian opettajavetoista. On kuitenkin ihanaa, että opettajat ovat hyvin tavoitettavissa, vaikka lähiopetusta onkin välillä vain joka toinen keskiviikko.

Tiedonhakua ilman googletusta

OAKK:n opinnoissa osaamista on kehitetty myös konkreettisessa myyntitapahtumassa. Anne kertoo koululla viime keväänä järjestetyistä minimessuista, joilla opiskelijaryhmät esittelivät ja markkinoivat omia yrityksiään — ainakin tässä vaiheessa vielä kuvitteellisia sellaisia.

Kansainvälinen yhteistyökin on tuotu kuvioihin.

— Mieleeni on jäänyt erityisesti yhteistyö maahanmuuttajakoulutuksen oppilaiden kanssa. Opittiin kulttuurieroja ja –tietoisuutta, ei tarvinnut googlettaa.

Kaikkiaan Anne on uudesta alastaan täysin myyty. Työn ulkopuolella hänen aikaansa vievät koulun ja töiden ohella perhe sekä liikuntaharrastus, kamppailulaji combat.

— Opiskelu ja perhe-elämä on ollut helppo sovittaa yhteen. Lapset ovat jo niin isoja.

Jatkossa työttömyyskin vaikuttaa epätodennäköiseltä.

— Töitä varmasti on, myyntitöitä riittää aina. Aion tulevaisuudessa ehdottomasti jatkaa myyntialalla.

Teksti: Olli Mannonen
Kuva: Juha Sarkkinen

Kiinnostuitko myyntityöstä? Lue lisää ja hae opiskelemaan myynnin ammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen!